Historiikki

INKOON ELÄKKEENSAAJAT RY

Historiikki 1993-2018

 

Torstai on toivoa täynnä. Vanha sanonta siivitti Inkoon Eläkkeensaajia torstaitapaamisiin pian sen jälkeen, kun yhdistys oli perustettu muutamien aktiivisten inkoolaisen toimesta tammikuun loppupuolella vuonna 1993. Perustajajäsenistä valittiin puheenjohtajaksi Olavi Hurri, sihteeriksi Vuokko Marttala-Hurri, rahastonhoitajaksi Aulis Martikainen ja johtokunnan jäseniksi Yrjö Aalto, Eino Antinoja ja Kerttu Vähämäki. Muita perustajajäseniä olivat: Sigrid Aalto, Sanna Hartikainen, Rauni ja Olli Häyrinen, Pertti ja Tuovi Laamanen, Annikki ja Risto Malmgren, Lydia Wessberg ja Mauri Vähämäki. Puheenjohtajina ovat toimineet myöhemmin: Ilkka Lehtinen, Esko Juvonen, Soile Gustafsson, Reijo Stenroos. Nykyisin joukkoa vetää Reijo Hevonoja.

Torstaitapaamisissa ryhdyttiin heti kartuttamaan uuden mutta varattoman yhdistyksen kassaa. Arpajaiset, joihin jäsenet leipoivat kakkuja ja toivat pieniä arpajaisvoittoja, ovat olleet alusta asti osa rahanhankintaa. Myös ensimmäisen kesän Inkoo-päivillä yhdistys myi kakkuja ja neuletöitä.  

     Inkoon Eläkkeensaajat ry on saanut avustuksia Inkoon kunnalta, seurakunnalta ja Aktia pankilta. Nykyiset lahjoitukset ovat kuitenkin pienempiä kuin entiset, ja sen vuoksi jäsenten aktiivisuudella eli myytävien tuotteiden valmistamisella ja arpajaisvoittolahjoituksilla on suuri merkitys samoin kuin  kahvimaksulla. Kahvitarjoilun hoitavat jäsenet ansaitsevat kiitoksen!

     Näkyvyyttä yhdistys sai osallistumalla joulumarkkinoille ja Kalevala-juhliin. Yrjö Aalto hauskuutti monissa tilaisuuksissa ja Sigrid Aalto lausui runoja. Perinteisiin kuuluu joulujuhla. Alkuaikoina se oli puurojuhla, mutta sittemmin jouluruokaa on nautittu muun muassa KTV-opistolla, Siuntion hyvinvointikeskuksessa ja Kylpylähotelli Päiväkummussa ja viime vuosina joululounasristeilyt ovat olleet suosiossa .

     Liikuntaa Inkoon Eläkkeensaajat ry on harrastanut vuosien varrella eri muodoissa: on vesi- ja tuolijumppaa, liikuntapäiviä, joka toinen viikko järjestetään pelitapahtuma ja maanantaisin pelataan  mölkkyä. Yhdistys on osallistunut myös Piiriyhdistyksen virkistyspäiviin – mölkkyjoukkue on menestynyt ja naisten tikkamestaruus tuli vuonna 2018 Irmeli Nilssonille.

    Koti- ja ulkomaanmatkailu on ollut hyvin monimuotoista. Ensimmäinen matka suuntautui Punkaharjun maisemiin. Vuoden 1996 Lapin matka kesti 12 päivää, pohjoisin kohde oli Nordkap.

Tarinan mukaan eräällä Kustavin matkalla oli ollut ilmeisen hauska illanvietto, koska Annikki, Vieno, Elisa, Pepe, Kerttu ja Aulis oli nimetty ”apinaorkesteriksi”.

 Yhdistyksen vieraillessa Viron ystävyyskunta Oisussa Inkoon kunta otti osaa kustannuksiin.  Rajaniemi oli kokoontumispaikkana oisulaisten vastavierailulla.

 Matkainnostuksen hiukan hiipuessa järjestettiin teatteriretkiä ja veneretkiä lähivesille.   

     Yhdistyksen kymmenvuotisjuhlan merkeissä matkailtiin reitillä Helsinki - Vimsin kylpylä - Tori - Pietari-Helsinki. Myös Etelä-Viro ja Saarenmaa on katsastettu. Turun saariston Iso Rengastie, Rauma/Kylmäpihlajan majakka, Valamo ja Punkaharju, Ahvenanmaa, Pietari, Itä-Suomi sekä Kasnäs ja Bengtskärin majakka on nähty ja ruskamatka Lappiin tehty. Vuonna 2018 vietettiin hieno viikko Gotlannissa, ruusujen saarella. 

     Inkoon Eläkkeensaajat ry on aktiivinen, noin 120 jäsenen yhdistys. Torstaitapaamisia, joissa kuunnellaan asiantuntijoita, pelataan bingoa ja harrastetaan tuolijumppaa, järjestetään Hembygdsgårdenissa joka toinen viikko. Samassa paikassa vietettiin yhdistyksen 25-vuotisjuhlaa vuonna 2018.  Suuri kiitos kuuluu toimivalle hallitukselle ja matkanvetäjälle. 

Historiikki

2018

Vuonna 2018 toukokuussa vietettiin yhdistyksen 25 vuotisjuhla Hempparilla. Hyvää ruokaa ja hyvää ohjelmaa oli.

Toukokuussa iso porukka oli ulkoilupäivänä vierailulla Fagervikissä Järvisten mökillä.

Heinäkuussa 2018  tehtiin upea viikon  retki Gotlantiin .

Vierailimme 8.10. Eduskuntatalolla ja silakka markkinoilla. Samassa kuussa kävimme päivän retkellä Naantalin kylpylässä. Joulukuun 3. päivä Viking Linella oli jouluruokailu.

Kulttuuriakin harrastettiin elokuvaa Karjaalla Yösyöttöä katsellen ja Tampereella  käytiin 21.3. Cats-musikaalissa.

Elokuun 8. päivä kävimme Lahdessa tutustumassa mm. radiomuseoon, ja elokuun lopussa Mustion kesäteatterissa kuuntelemassa Tuure Kilpeläistä ja Kaihon karavaania.

Torstaitapaamisissa oli monipuolista ohjelmaa. Saimme kuulla mm. laserhoidosta, kuulonhuollosta ja lintubongauksesta.  Kunnanjohtaja ja vaatemyynti kävivät myös meitä tapaamassa ym. ym.

2018 syyskuussa piirin ulkoilutapahtumassa Kisakalliossa tikkamestaruus tuli Inkooseen Irmeli Nilssonille.

Myös mölkkyjoukkue menestyi Kisakalliossa.

Yhdistys oli mukana Inkoon päivän markkinoilla sekä syys- ja 1.12. joulumarkkinoilla.

Säästöpankkisäätiö ja Inkoon kunta tukivat toimintaa avustusmäärärahoilla.

2019- 2023

Toiminta on hiukan muuttunut sitten  alkuhistoriikin kirjoittamisen jälkeen, Tapaamiset ovat edelleen Hembygdsgårdenilla, mutta päivä on keskiviikko ja kahvitarjoilut ostaa yhdistys eli rahastonhoitaja.  Jäsenet vapaaehtoisvuorollaan laittavat tarjottavat esille. Osallistujia on noin 30-45 henkilöä

Erilaisia aiheita  ja vierailijoita kutsutaan edelleen esittelemään tuotteitaan tai puhumaan  tärkeistä asioista kuten hyvinvointialueelle siirtymisestä . Vierailijoina oli mm. kunnanjohtaja , kunnanhallituksen pj, hyvinvointialueen valtuuston jäseniä ym.

Toritapahtumiin on osallistuttu sekä Inkoon päivänä kesäkuussa että Gammelgårdenin joulumarkkinoilla. Leivonnaiset, sukkienmyynti ja arvonta ovat edelleen hyväksi katsottuja tulonlähteitä. 

Toimintaan anotaan myös avustusta mm. Säästöpankkisäätiöltä ja kunnalta joille suuri kiitos .

Talviaikana kokoontuu pelikerho joka toinen keskiviikko Hempparilla kortti- ja lautapelien merkissä. Uutuutena kokeillaan nyt myös askartelutoimintaa sekä muuta mitä keksitään samaan aikaan.

Mölkkyä pelataan kesäaikana joka maanantai hiekkakentällä. Osallistujia on ollut noin 15-20.

Koronapandemia kuritti  toimintaa vuosina 2020 ja 21 jolloin toiminta oli kokonaan pysähdyksissä tai vajaakäytöllä. Vasta syksyllä 2022 tuntui että ihmiset hiukan enemmän uskalsivat taas lähteä mukaan tapahtumiin.

 

2019

Karjaalla 29.1. elokuvateatteri Bio Pallaksessa Tuntematon mestari ja 12.3. Helsingin kaupungin teatterissa Kinky Boots

9.5. vietetty hauska ulkoilupäivä Soile Harvion kotona Fagervikin Ramsjössä

10.7. Sokkomatka mm. Valkeakosken kesäteatteriin Danny-musikaalia katsomaan.

16-21.7. Ruskamatka Lappiin (reitti Jyväskylä, Kajaani, Ivalo, Inari, Rovaniemi, Oulu, Lapua ja Hämeenlinna) Onnistunut matka

18.10. Ostosmatka Tallinnaan Viking Linella

Joulukuun 3. päivä joululounas Virkkalassa

Inkoon päivä kesäkuussa, perunapäivä syyskuussa ja joulumarkkinat joulukuussa kuuluivat tietenkin myös ohjelmaan

2020

Ikävä koronavuosi, jolloin toiminta pysähtyi kokonaan maaliskuussa

Mutta vielä tammikuussa katsoimme elokuvan Teräsleidit Karjaalla Bio Pallaksessa

1.2. Musiikkinäytelmä Unto Monosen elämästä Lohjan Laurentius-salissa

Uskaliaammat kävivät elokuussa Mustion teatterissa, jossa oli Tuure Kilpeläisen konsertti ja marraskuussa Lohjan Laurentius-salissa näytelmä Laila Kinnusesta.

2021

Vasta kesällä heinäkuussa  uskaltauduttiin isommalla porukalla lähtemään retkelle . Soile oli järjestänyt Sokkomatkan 28.7.,  joka suuntautui Vehoniemen automuseoon Kangasalla, Pyynikin kesäteatteriin ja vielä Lepaan viini – ja puutarhatilalle. Matka oli taas mukava.

18-19.10. kylpylämatka Lohjan Spa-hotelliin

8.12. joululounasristeily Eckerö Linella.

4.12. Gammelgårdenin joulumarkkinat

 

2022

Pikkuhiljaa aloiteltiin keskiviikkotapaamiset  kerran kuukaudessa ja lisäksi oli muita tapahtumia vuoden aikana

9.3. tutustuimme omaan Inkoon kirkkoon Erkki Päivärinnan mahtavalla opastuksella. 51 osallistujaa.

9.4. Musikaali Waitress Lahden kaupunginteatterissa. Mukana 31 jäsentä

4.5. Ulkoilupäivä seurakunnan leirikeskuksessa Barösundin Rövassissa. 39 jäsentä oli mukana syömässä erinomaista kalakeittoa . Saatiin myös näyte israelilaisesta tanssista ja mahdollisuus osallistua tanssiin . Pelattiin myös mölkkyä.

20.5. Piirin virkistyspäivä Kiljavalla

1-2.kesäkuuta iki-ihana saaristoretki Pieni rengastie ( Rymättylä, Seili, Nauvo, Houtskär, Iniö, Naantali) 26 jäsentä.

Elokuun 8. päivä Sappeen kesäteatterissa Tango D’amore, joka kertoi Eino Grönin elämästä ja mestari itse oli isossa osassa mukana laulaen ja kertoen. 22 jäsentä

22.9.Tuusulan kierros Ainolassa ja Lotta museossa. Mukana oli 37 jäsentä.

Silakkamarkkinoilla 6.10. ja samalla Pohjois-Haagassa apuvälinekaupassa, 29 jäsentä mukana.

19.11. Lohjan teatteri  ja erinomainen Sound of Music- musikaali (21)

8.12. Vuosi päätettiin taas Eckerö Linella ja joululounasristeilyllä.

Mölkkykerho pelasi toukokuusta syyskuun loppuun asti joka maanantai. Osallistujia noin 10-15

Pelikerho kokoontui talviaikaan joka toinen keskiviikko Hempparilla. Kymmenkunta pelaajaa.

Inkoon päivä ja Gammelgårdin joulumarkkinat myös ohjelmassa. Tuotto hyvä!

 

Nyt vuonna 2023 tapaamisia on ollut joka toinen keskiviikko ja pikkuhiljaa on taas väkimäärä lisääntynyt!

 

Kirjoittanut Marita Järvinen